Come coltivare la pianta del caffè

Nel loro habitat naturale, le piante di caffè crescono in alberi di medie dimensioni. Ma i coltivatori potano regolarmente le piante per ottenere dimensioni più gestibili, soprattutto quando le piante vengono coltivate al chiuso. Il momento migliore per avviare una pianta di caffè è all’inizio della primavera. (Nota che non puoi coltivare piante di caffè dai chicchi che acquisti in un negozio; quelli sono stati trattati e tostati e non germoglieranno.) Anche se le piante di caffè sono coltivatori vigorosi, in genere ci vorranno alcuni anni prima che la tua pianta produca fiori e frutti successivi.
L’ambiente migliore in cui coltivare le piante di caffè è imitare le condizioni naturali che si trovano su una montagna tropicale di media altitudine: molta acqua con un buon drenaggio, elevata umidità, temperature relativamente fresche e terreno ricco e leggermente acido.
Puoi coltivare piante di caffè all’aperto se le condizioni sono simili al suo ambiente naturale. All’interno, le piante di caffè si posizionano meglio vicino a una finestra ma non alla luce diretta del sole. Assicurati di tenere la pianta lontana da correnti d’aria, come quelle prodotte dall’aria condizionata. Preparati ad annaffiare almeno una volta alla settimana per mantenere umido il terreno.
Le piante di caffè preferiscono la luce solare screziata o la piena luce solare a latitudini più deboli. In realtà sono piante di sottobosco (esistenti sotto la volta della foresta) e non prosperano alla luce solare diretta e dura. Le piante di caffè esposte a troppa luce solare diretta svilupperanno l’imbrunimento delle foglie.
Pianta le piante di caffè in un terriccio ricco a base di torba con un eccellente drenaggio. Le piante di caffè preferiscono il terreno acido, quindi se la tua pianta non è fiorente aggiungi materia organica come il muschio di torba di sfagno per aumentare il pH del terreno. Le piante di caffè possono crescere in un terreno con un intervallo di pH compreso tra 4 e 7, ma l’intervallo di pH ideale è più vicino a 6-6.5.
The optimal average temperature range for coffee plants is a daytime temperature between 70 to 80 degrees Fahrenheit and a nighttime temperature between 65 and 70 degrees Fahrenheit. Higher (hotter) temperatures can accelerate growth, but higher temperatures are not ideal for growing plants for their beans. The fruits need to ripen at a slow, steady pace.
In addition, because these plants naturally grow on the sides of tropical mountains, they thrive in highly humid conditions which usually receive plenty of rain and fog. A humidity level of 50 percent or higher should suffice. If the air is too dry, the leaf edges might start to brown. Mist the plant daily to raise the humidity level.
Feed with a weak liquid fertilizer throughout the growing season every couple of weeks. Cut the fertilizer back to once a month or so in the winter.
All parts of the coffee plant are considered toxic to cats, dogs, horses, birds, and other animals. Likewise, all plant parts except for the mature fruit (the coffee bean) are toxic to humans. Official listings of toxic plants categorize it as a minor toxic—a category normally reserved for plants causing non-fatal intestinal discomfort.
There are more than 120 species of plants in the Coffea genus with Coffea arabica making up the majority of global coffee production. Some plants in this genus include:
An unrelated species, Psychotria nervosa is a Flordia native known as wild coffee and is grown as a landscape plant in southern Florida.
Repot your coffee plant every spring, gradually stepping up the pot size. Make sure the container has several drainage holes. If you want, you can prune the plant to the desired size, slightly restrict its pot size, and root prune to keep its growth manageable.
To propagate a coffee plant, you must use seed from an existing plant or purchase fresh seed.
Coffee plants can also be propagated from cuttings or air layers (a somewhat involved technique where you root branches still attached to the parent plant). The best time to take a cutting is in the early summer. Select a straight shoot that’s about 8 to 10 inches long and remove all but a pair of upper leaves. Then, plant the cutting in a small pot of soilless potting mix, and keep the soil slightly moist. When you can gently tug on the plant and feel resistance, you’ll know roots have formed.
When grown indoors, coffee plants are normally grown for ornament rather than production, but as a novelty, you can harvest the berries of your coffee plant once the plant has matured for three to five years and is producing fruit.
When the fruits (“cherries”) of your plant have ripened to red and are slightly soft to the touch, pick them off the plant by hand. Separate the inner coffee beans from the fruit by pulping the cherries in a bowl of water.
After separating the inner beans, lay them out on wire mesh and dry them until the skins can be flaked off easily. This can take several days or even weeks. The dried beans can now be ground in a coffee mill, just as you do with beans purchased in the store.
Coffee plants grown indoors will sometimes suffer from infestations of mealybugs , aphids , and mites.I segni di infestazione includono minuscole ragnatele, grumi di residui polverosi bianchi o insetti visibili sulla pianta. Tratta le infestazioni il prima possibile per evitare che si diffondano al resto della tua collezione. Inizia con l’opzione di trattamento meno tossica, passando a sostanze chimiche più gravi solo se i tuoi sforzi iniziali falliscono.